Bal
Balın tarihi, insanlığın tarihi kadar eskidir. Arıların çiçeklerden topladığı nektarların enzimlerle işlenmesi sonucunda oluşan, doğal bir tatlandırıcı ve besin kaynağıdır. Bu besin maddesinin ilk olarak ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, 80 milyon yıl öncesine kadar uzanan fosil kayıtları, arıların o zamandan beri var olduğunu gösterir. İlk insanlar ise muhtemelen yabani arılardan bal toplayarak tükettim yapmışlardır. Ürünün ilk olarak ticari amaçla üretilmeye başlaması ise MÖ 2500 yıllarına kadar uzanır. Antik Mısır'da bal, önemli bir ticaret ürünüydü ve firavunların mezarlarında bile bal bulunmuştur. Mısırlılar balın tıbbi özelliklere sahip olduğuna da inanıyorlardı ve yaraları iyileştirmek, sindirimi düzenlemek ve hastalıkları önlemek için kullanıldığına dair kayıtlar bulunur. Antik Yunan ve Roma medeniyetlerinde de yaygın olarak kullanılırdı. Yunanlılar afrodizyak olduğuna inanıyorlardı ve Romalılar güzellik ürünlerinde kullanılmasını tercih ediyorlardı. Tarihçesi boyunca, hem tatlı bir tatlandırıcı hem de tıbbi bir ürün olarak kullanıldığı görülür. Ürünün insan sağlığı için faydalı olduğu, birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Antibakteriyel, antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğu bilinir. Günümüzde hala dünyanın en popüler gıda maddelerinden biridir. Balın tatlı ve lezzetli tadı, onu birçok farklı yemek ve içecekte kullanılmasını sağlar. Bal, aynı zamanda, tıbbi özelliklere sahip doğal bir besin kaynağı olarak da önemli bir yere sahiptir. Bu besin maddesi yaklaşık %70-80 oranında glikoz ve fruktoz gibi şekerlerden oluşur. Ayrıca, içinde vitaminler, mineraller, amino asitler ve enzimler gibi besin maddeleri de bulunur. Rengi, kokusu ve tadı, üretildiği çiçeklerin türüne göre değişebilir. Açık sarıdan koyu kahverengiye kadar farklı renklerde olabilir. Kokusu, hafif tatlıdan yoğun tatlıya kadar değişebilir. Balın tadı ise, tatlıdan ekşiye kadar değişebilir. Yaraların iyileşmesini hızlandırmaya, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Bal Çeşitleri
Bal satın alırken çeşitlerine göre değerlendirme yapmak gerekir. Çeşitleri üretildiği çiçeklerin türüne göre sınıflandırılır. Ürünün rengi, kokusu ve tadı, üretildiği çiçeklerin türüne göre değişebilir. Çiçek balı, arıların farklı çiçeklerden topladıkları nektarların karıştırılmasıyla elde edilen seçenektir. Bu ürün en yaygın olarak tüketilen çeşididir. Monofloral bal, arıların tek bir tür çiçekten topladıkları nektar lardan elde edilen seçeneğidir. Çam balı, arıların sarıçam ağaçlarının reçinelerinden ürettikleri seçeneğidir. Koyu kahverengi veya siyah renktedir ve kendine özgü bir kokusu vardır. Kestane balı, arıların kestane ağaçlarının çiçeklerinden ürettikleri çeşididir. Koyu kahverengi renktedir ve zengin bir tada sahiptir. Ihlamur balı, arıların ıhlamur ağaçlarının çiçeklerinden ürettikleri üründür. Açık sarı renktedir ve hafif bir tada sahiptir. Arı sütü balı, arıların ürettikleri arı sütünden üretilen farklı bir seçenektir. Beyaz veya açık sarı renktedir ve kremsi bir kıvama sahiptir. Petek balı, arıların petekler de sakladığı üründür. Doğal haliyle tüketilir ve lezzetli bir tada sahiptir. Süzme bal, petek balının süzülmesi ile elde edilen seçenektir. Petekte olan ürüne göre daha uzun ömürlüdür ve daha kolay tüketilir. Bu sağlıklı besin maddesi birçok farklı şekilde tüketilebilir. Satın almak istediğiniz bal kampanya sürecinde iken almak avantajlı olacaktır. Ekmek, kahvaltılık gevrek, yoğurt, meyve, kek, kurabiye gibi birçok farklı yiyeceği tatlandırmak için kullanılabilir. Salata sosları, çorbalar, güveçler, smoothie ler, kahveler ve çaylar gibi birçok farklı yemek ve içecekte kullanılabilir. Tıbbı amaç ile yaraların iyileşmesini hızlandırmak, soğuk algınlığı gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabilir. Hepsinin yanı sıra kozmetik alanında oldukça fazla kullanılır. Tüketimi, bazı durumlarda yan etkilere neden olabilir. Fazla tüketimi, bağırsak florasının bozulmasına neden olabilir. Ayrıca, alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.
Balın Faydaları
Bir çok alana kullanılan bu ürünün fayaları ise oldukça fazladır. Bal yorumlarında sağlık açısından faydalarına dikkat çeker kullanıcıların tümü. Antibakteriyel, antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Yaraların iyileşmesini hızlandırmaya, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Özellikle kış aylarında vazgeçilmez bir üründür. Yaraların üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak enfeksiyon riskini azaltır ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan özellikleri sayesinde kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kan kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur ve kalp sağlığını destekler. Uzun süre tok kalmaya yardımcı olur ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Faydalarından yararlanmak için günlük 3-5 yemek kaşığı veya 6-10 tatlı kaşığı tüketilmesi önerilir. Bazı durumlarda yan etkilere neden olabilir. Sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için dikkat edilmesi gerekenler bulunur. Oda sıcaklığında veya buzdolabında saklanabilir. Doğrudan güneş ışığından ve ısıdan korunmalıdır. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Açma işleminden sonra kısa sürede tüketilmelidir. Clostridium botulinum bakterisini içerebilir. Bu bakteri, 1 yaşından küçük çocuklarda botulizm adı verilen ciddi bir hastalığa neden olabilir. Bundan dolayı 1 yaşından küçük çocukların tüketmesi önerilmez.
Bal Değerlendirme ve Fiyatları
Bu ürünün kullanım amacına göre değerlendirilmesi ise, tatlı bir tatlandırıcı olarak mı yoksa tıbbi bir ürün olarak mı kullanılacağına göre değişir. Tatlı bir tatlandırıcı olarak değerlendirilirken, rengi, kokusu ve tadı dikkate alınır. Açık sarıdan koyu kahverengiye kadar farklı renklerde olabilir. Kokusu, hafif tatlıdan yoğun tatlıya kadar değişebilir. Balın tadı ise, tatlıdan ekşiye kadar değişkenlik gösterir. Bunların yanı sıra dikkat edilecek bazı noktalar bulunur. Ürün homojen bir kıvama sahip olmalıdır. Ürün kristalleşmemiş olmalıdır. Özellikle yabancı maddeler içermemelidir. Ürün tıbbi bir ürün olarak değerlendirilirken, antibakteriyel, antienflamatuar ve antioksidan özellikleri dikkate alınır. Antibakteriyel, antienflamatuar ve antioksidan özellikleri bilimsel olarak kanıtlanmış olmalıdır. Saf ve doğal olmalıdır. Kesinlikle herhangi bir katkı maddesi içermemelidir. Doğal ve katkı maddesi olmayan ürünü seçerken dikkat edilecek bazı noktalar bulunur. Bir bardak ılık suya bir kaşık ilave edilir. Doğal ürün suyun içinde çözünmez. Bir kaşık ürün, bir kibrit veya çakmakla yakılır. Yandığında hafif bir duman çıkarır ve tatlı bir koku yayar. Ürün oda sıcaklığında bir süre bekletilir. Zamanla kristalleşir. Doğal ürü satın alırken, güvenilir bir üreticiden satın alınması önemlidir. Kalitesini kontrol etmek için, yukarıdaki testlerden yararlanılabilir. Bal fiyatları, çeşidine, kalitesine ve üretim bölgesine göre değişebilir. Petek 300-350 fiyat aralığında değişir. Doğal haliyle tüketilir ve lezzetli bir tada sahiptir. Karakovan 400-450 fiyat aralığında olur. Yüksek oranda antioksidan içerir ve daha sağlıklı olduğu düşünülür. Çiçek 375-400 aralığında fiyat değişikliği gösterir. En yaygın olarak tüketilen çeşididir. Kestane 400-450 fiyat aralığında değişiklik gösterir. Koyu kahverengi renktedir ve zengin bir tada sahiptir. Ihlamur 400-500 fiyat aralığında olur. Açık sarı renktedir ve hafif bir tada sahiptir. Çam 450-500 fiyat aralığında olur. Koyu kahverengi veya siyah renktedir ve kendine özgü bir kokusu vardır. Her evde ve her mutfakta mutlaka bulunması gereken besin değeri açısından zengin olan bu ürünü mutlaka tüketmeliyiz. Satın alırken, güvenilir bir üreticiden damak zevkinize veya kullanım ihtiyacınıza uygun ürünün satın alınması önemlidir. Sitemizden bal indirimlerini takip ederek daha uygun fiyata almanız mümkündür.