Ekran Kartı Nedir?
Ekran kartı, Grafik İşlemci Ünitesi olarak da bilinir ve bilgisayarın monitöre görüntü vermesini sağlar. Bilgisayarın ana parçalarından biri olan bu ürün, işlemci ile monitör arasında yer alır. Resimlerde, videolarda, filmlerde ve oyunlarda ekran görüntüsünün kaliteli olması da buna bağlıdır. Renklerin canlı ve parlak olmasını sağlayan bu ürün, görüntü kalitesini üst seviyelere çıkarır.
GPU, RAMDAC, VGA BIOS, ve video RAM gibi alt bileşenler ürünün kalitesini artıran önemli bileşenler arasında yer alır. RAMDAC karta yansıtılan görüntüleri monitöre görüntülenecek şekilde hazırlar. Bu parçanın hızlı olması ekrana yansıyan görüntü hızını da belirler. VGA BIOS ise ürünün ömrünü uzatırken aynı zamanda da ne zaman çalışacağını belirler.
1 gb, 2 gb, 4 gb, 6 gb, 8 gb ekran kartı çeşitleri bulunur. Kullanım ihtiyaçlarına göre kapasite sağlayan çeşitler isteğe bağlı seçenekler sunar. Video düzenleme programları, grafik tasarım programları ve 3 boyutlu programlar için güçlü bir kart olması gerekir. Bu güçlü ürün, bilgisayar oyunlarının da sorunsuz bir şekilde çalışması için önem taşır. Profesyonel çalışma alanlarında laptop ekran kartı özelliklerine dikkat edilir. Dolayısı ile kart kapasitesi seçimlerinde kullanım amacı en belirleyici etkendir. İlerleyen teknolojik imkanlar ile birlikte 3 boyutlu programlar ve oyunlardaki grafikler de gelişme gösterir. Bu sayede daha gerçekçi görüntüler ekrana yansıtılır. Bu nedenle ekran kartı pc satın alımlarında dikkat edilen özelliklerin başında yer alır. Verilerin hızlı işlenmesi ve monitörün yüksek kalitede görüntü oluşturabilmesi için türü oldukça önemlidir.
Ekran Kartı Çeşitleri Nelerdir?
Ekran kartı çeşitleri dahili ve harici çeşitleri olarak temelde ikiye ayrılır. Dahili kartlar, anakart ve işlemci ile bileşik haldedir. Yani bilgisayarın içerisinde yer alır ve performans geliştirmeye açık değildir. Halihazırda kullanılan bilgisayarın sahip olduğu bu ürünün gücünde uygulama kullanımı sağlar. Dolayısı ile yükseltme gibi esneklikler söz konusu değildir. Harici kartı bilgisayardan bağımsız şekilde anakarta takılır. Kendine ait bir RAM’e sahip olduğundan kolay bir işlem kapasitesi sunar. Bilgisayarın performansını geliştiren harici ürün daha verimli çalışmasına imkan tanır. Değiştirilebilir yapıya sahip olan harici ürünler, ihtiyaca yönelik yüksek modellere geçiş yapılmasına da imkan sağlar. Harici ürün çeşitlerinde usb ekran kartı farklı boyutlardaki kapasiteleri ile kullanıcılar için seçenek oluşturur. Usb kartı kablo bağlantısı ile bilgisayarlara kolayca takılarak kullanım avantajı sağlar.
Anakart ile uyumlu olan ddr2, ddr3, ddr4 ekran kartı çeşitleri ihtiyaca yönelik kişisel tercih imkanı sağlar. Bilgisayar çalışmaları meslek icrasını gerektiren programlardan oluşuyor ise bu doğrultuda Ddr kart seçimleri yapılmalıdır. Mühendislik, mimarlık ve grafik tasarım işlerinde 3 boyutlu programlar kullanılır. Dolayısı ile iş yaşamında kullanılan bilgisayarların kart gücü ve kapasitesi önem taşır. Ürünün performansını etkileyen bit değerleri de kullanım amaçlarında ayrıca önem taşır. Bit ekranın işlemcileri olarak adlandırılır. 256 bit ekran kartı dışında 128 ve 64 bit gibi değerler bulunur. Bit değeri ne kadar yüksek olursa ürün de yüksek performansta çalışır.
Bilgisayarın performansını etkileyen ekran kartı modelleri bilgisayarda yapılacak olan işlerin niteliğine göre seçim yapılmasını sağlar. Günlük çalışma ve basit işlemler haricinde yüksek performansta çalıştırma gereken işlemler arasında farklar vardır. Bu farklar, sorunsuz bir şekilde çalışma sağlamak adına ürün modellerine de yansır. Çalışma yapılacak niteliklere göre seçilen ekran kartı 512 mb, 12 gb, 16 gb çeşitleri ile kullanıcılar için seçenek sunar. 512 Mb ürünler daha basit işlem gerektiren performanslar için kullanılırken 16 Gb ürünler yüksek performans gerektiren işlemler için kullanılır.
Bilgisayar performansı iş yaşamı dışında oyunlar için de oldukça önemlidir. Oyuncu ekran kartı güçlü performans sunan ürün modellerinden oluşur. Güncel oyunlara erişebilmek ve gerçekçi bir görüntüyü yakalayabilmek adına yüksek kapasitedeki model seçimleri yapılır. Yüksek kapasiteli modeller, hız ve 3 boyutlu görüntüler için kaliteli ekran görüntüsü sağlar.
Ekran Kartı Seçimleri Nasıl Olmalıdır?
Ekran kartı çeşitleri kullanım amacına göre seçenek sağlar. Bu nedenle, doğru bir seçim için öncelikle kullanım amacı belirlenmelidir.
Temel düzeyde bilgisayar kullanıcıları için giriş seviyesindeki ekran kartı önerisi doğru olacaktır. Giriş seviyesindeki modeller temel uygulamaları ve iki boyutlu oyunları çalıştırır. Ancak 3D oyunlar ve yazılımlar için ekran kartı özellikleri dikkate alınarak tercihler yapılmalıdır. Giriş seviyesindeki modeller, 3D oyun ve programlar için yeterli değildir.
Oyun tutkunları için ise orta ve üst düzeydeki ekran kartı önerileri doğru bir seçim oluşturur. Yüksek çözünürlüklü ve Full Hd monitörlerde oyun detayları ve grafikleri arttıkça ürünün işlemcisinden alınan performans da önemli hale gelir. Profesyonel oyuncular güncel oyun çeşitlerinde sorunsuz bir çalışma yakalamak istiyorsa oyuncu ekran kartı tavsiye modellerini tercih edebilir. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarda oyunla ilgili her türlü profesyonel işlemler için yüksek segmentteki modeller konforlu bir kullanım sağlar. 3D tasarım, render ve video içeriği düzenleme işlemleri gibi profesyonel iş alanlarında ise yüksek segmentteki seçimler doğru tercihlerdir. Profesyonel iş çalışmaları için sıvı soğutmalı ekran kartı uzmanlar tarafından önerilen modeller arasında yer alır. Zorlu performanslarda ürünün yanmasını önlemek amacı ile sıvı soğutmalı ürünler kullanılır. Uzun süre kullanılabilir donanımlara sahiptir. Yüksek segmentteki çeşitleri ile güçlü uygulamalardaki işlemler hızlı bir şekilde yapılır. Modeller arasında beyaz ekran kartı renk olarak farklılık ve şık bir görünüm sunar. Kullanım amacına yönelik uygun modeller için arabunu’yu ziyaret edebilir ve bu ürünlerin özelliklerini inceleyebilirsiniz.
Ekran Kartı Fiyatlarını Belirleyen Etmenler Nelerdir?
Ekran kartı fiyatları; marka, model ve bellek kapasitesine göre değişkenlik gösterir. Grafik yongası, işlemci hızı ve soğutma sistemi de fiyat belirleyici etkenler arasında yer alır.
Temel seviyede bilgisayar kullanıcıları için giriş seviyesindeki çeşitleri önerilir. Giriş seviyesindeki ekran kartı ucuz fiyat seçenekleri arasındadır. Günlük işlemler ve 2 boyutlu oyunlar için tercih edilir. Masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcıları çalışma amaçlarına göre ürün tercihinde bulunabilir.
Oyun amaçlı kart arayışı içerisinde olanlar, orta ve üst segmentte olan kapasiteleri tercih edebilir. Böylece sorunsuz bir şekilde kullanım imkanı yakalanır. 3D oyun çeşitlerinde ürünün kapasitesi performans açısından önem taşır. Hızlı komutlar ve görevler için yüksek kapasiteli ürün modelleri sorunsuz bir çalıştırma ortamı sağlar. Hareketin ve hızın ön planda olduğu oyunlarda işlemci hızı önem taşır. Bu sebeple üst ve orta segmentteki bu ürünlerin fiyatları bu bilgiler doğrultusunda belirlenir. Ucuz ekran kartı çeşitlerinde en belirleyici etkenlerden birisi de markalardır. İş için kullanılan bilgisayarlarda profesyonel kullanım verimli çalışma imkanı açısından önemlidir. Bu sebeple mühendislik, mimarlık ve grafik tasarımcılığı gibi zorlu çalıştırma gerektiren işlemlerde üst segment modeller tercih edilir.
‘’Ekran kartı ne kadar? ‘’ sorusunun cevabını ürünün kapasitesi ve özellikleri belirler. Video içeriği hazırlama, render ve 3 boyutlu programlar için sorunsuz çalıştırma sağlayan üst segmentteki oyunlar için de hızlı bir performans sağlar. Ekran kartı indirim oranları ve fiyat seçenekleri için arabunu’yu ziyaret edebilir, bütçenize uygun fiyat seçeneğini bulabilirsiniz.