Router
‘’ Router nedir? ‘’ sorusunun cevabı internete bağlı birçok cihazın aynı ağ üzerinde çalışmasını sağlayan bir ağ cihazıdır. Router, internet servis sağlayıcısından gelen internet sinyallerini alır ve kablolu veya kablosuz bağlantı yoluyla internete erişim sağlayan cihazlara dağıtır. Ayrıca ağ trafiğini yönetmek ve ağa erişim kontrolü sağlamak için kullanılabilir. Bazı cihazlar, çocukların erişimini sınırlayan veya belirli siteleri engelleyen ebeveyn kontrol özellikleri de sunar. Kablolu veya kablosuz bağlantı noktaları aracılığıyla pek çok cihaza bağlanabilir. Kablolu bağlantılar genellikle Ethernet kablosu kullanılarak sağlanırken kablosuz bağlantılar Wi-Fi teknolojisi kullanılarak sağlanır. Ağın performansını artırmak için bazı ek özelliklere sahip olabilir. Örneğin, bazı modeller, yüksek hızlı internet bağlantılarını destekleyen çift bant teknolojisi ve birden fazla anten kullanırken diğer modeller de daha fazla güvenlik sağlamak için WPA2 şifreleme ve güvenlik duvarı özellikleri sunar.
Kullanım Alanlarına Göre Router Çeşitleri
Router çeşitleri, ağ yönetimi ihtiyaçlarına göre farklı amaçlar için tasarlanmış birkaç farklı türde mevcuttur. Örneğin, kablolu veya kablosuz çeşitleri olabilir. Kablosuz çeşitleri, Wi-Fi teknolojisi kullanarak cihazların internete kablosuz bağlantı yapmasını sağlar. Genellikle evlerde ve küçük işletmelerde kullanılır. Router kablolu, Ethernet kablosu aracılığıyla cihazlara internet bağlantısı sağlar. Genellikle büyük işletmelerde ve endüstriyel ortamlarda kullanılır.
VPN cihazlar, sanal özel ağ bağlantılarını yönetmek için kullanılır. VPN bağlantısı, ağa güvenli bir şekilde bağlanmak isteyen uzaktaki kullanıcılara veya uzak şubelere bağlanmak isteyen kuruluşlara sağlanır. Birden fazla ağ bağlantısı sağlamak için Dual WAN modeller tercih edilir. Örneğin; bir kablosuz ağ ve bir kablonet bağlantısı kullanarak yedek internet bağlantısı sağlayabilir. Cloud routerlar, ağ yönetimi ve izleme için bulut tabanlı bir yönetim arabirimine sahip olur. Bu sayede ağ yöneticileri, ağlarını uzaktan yönetebilir ve izleyebilir. Büyük çaplı internet sağlayıcıları için kullanılan Edge olan çeşitleri, veri merkezleri gibi yüksek trafikli ağlarda kullanılır. Yüksek hızlı veri işleme ve yönlendirme yetenekleri sayesinde ağ trafiği hızla yönlendirilebilir ve optimize edilebilir. Router özellikleri; modeline, markasına ve amaçlarına göre değişiklik gösterir. Bu cihazlar, Ethernet kablosuyla bağlanan cihazlar için genellikle birden fazla port sunar. Bu port sayısı, modele bağlı olarak farklılık gösterir.
Kablosuz bağlantı özelliği, Wi-Fi teknolojisi, routerların cihazlara kablosuz bağlantı sağlamasını sağlar. Bu cihazların kablosuz bağlantı hızları, Wi-Fi standardına ve anten sayısına göre değişebilir. Firewall diğer anlamı ile güvenlik duvarı, Routerlar’da, ağ trafiğini kontrol etmek ve istenmeyen erişimleri engellemek için güvenlik duvarı özelliklerine sahip olabilir. Bazı modeller, sanal özel ağ (VPN) protokollerini destekleyerek uzaktaki kullanıcıların ağa güvenli bir şekilde erişmesini sağlar. Parental Control, cihazlarda ebeveyn kontrol özellikleri sunar ve ağda çocukların erişimini sınırlar veya belirli siteleri engeller. USB portları aracılığıyla depolama aygıtları veya yazıcılar gibi cihazları ağa bağlama imkanı sunar. Misafir kullanıcılar için ayrı bir ağ güvenliği için Guest Network özelliği de müşterilerine sunulur. Ayrıca, ağ trafiğini yönetmek için Quality of Service (QoS) özelliklerine sahiptir. Bu özellikler, ağdaki öncelikli cihazların daha yüksek hızda internet erişimi sağlamasını ve ağ performansını artırır. Bazı modeller, bulut tabanlı yönetim arabirimleri aracılığıyla uzaktan yönetim ve izleme imkanı sunar. Bu özelliklerin yanı sıra cihazların hızları, işlemci kapasiteleri, RAM ve ROM bellekleri gibi donanım özellikleri de performanslarını belirler. Aradığınız ürünleri, arabunu’dan router tavsiyeleri alarak bulabilirsiniz.
Çok Amaçlı Router Modelleri
Modeller, farklı markaların ve amaçların gereksinimlerine göre çeşitlilik gösterir. Hızlarına göre çeşitli modeller bulunabilir. Örneğin; bu cihazlar kablosuz internet bağlantısı olan 2.4 GHz ve 5 GHz gibi iki frekans bandı kullanır. Daha yüksek hızlar ve daha az karışıklık sağladığı için daha popüler hale gelir. Bu modelin bazı faydaları vardır. 5 GHz frekans bandı, 2.4 GHz'ye göre daha yüksek hızlar sağlar. Bu sayede, daha hızlı internet bağlantıları ve daha iyi performans elde edilir. 2.4 GHz frekans bandı, Bluetooth cihazları, mikrodalga fırınlar ve diğer kablosuz cihazlar tarafından da kullanıldığı için karışıklık yaşanabilir. Ancak Router 5 GHz frekans bandı daha az cihaz tarafından kullanıldığı için daha az karışıklık yaşanır. 5 GHz frekans bandı, daha yüksek frekansı nedeniyle daha kısa menzile sahiptir. Bu nedenle, 5 GHz frekans bandını kullanarak daha yakın mesafeden bağlantı kurmak daha etkilidir. 5 GHz frekans bandı, duvarlar ve diğer engeller tarafından daha az etkilenir. Bu nedenle ağ cihazı ile cihazınız arasında bir engel varsa, 5 GHz frekans bandını kullanarak daha iyi bir sinyal alabilirsiniz.
4G Router, mobil internet bağlantısı üzerinden internete bağlanmak için kullanılan model olarak tanımlanabilir. Bunlar, 4G LTE (Long-Term Evolution) veya 3G gibi mobil veri bağlantıları aracılığıyla internete bağlanmanızı sağlar. 4G Router'ların bazı avantajları vardır. Örneğin, taşınabilirlik özelliği mobil bir internet bağlantısı kullanarak internete bağlanmanızı sağlar. Bu nedenle, kablosuz bağlantıyı evinizin dışında veya seyahat halindeyken de kullanabilirsiniz. Yüksek hızlar, 4G LTE gibi yüksek hızlı mobil veri bağlantıları aracılığıyla yüksek hızlı internet bağlantısı sağlayabilir. Kolay kurulum sayesinde 4G Router'lar, internet bağlantısını sağlamak için bir kabloya ihtiyaç duymazlar. Sadece bir SIM kart takarak hızlı ve kolay bir şekilde internete bağlanabilirsiniz. Paylaşılan bağlantı özelliği ile 4G Router'lar, birden fazla cihaza internet bağlantısı sağlayabilir. Bu, aynı anda birden fazla cihazın internete bağlanmasına olanak tanır.
Fiber Router, yüksek hızlı fiber optik internet bağlantısı üzerinden internete bağlanmak için kullanılan bir türdür. Fiber optik internet, verileri ışık hızında aktararak yüksek hızlar ve kararlı bir bağlantı sunar. Bu hızlı bağlantıyı kullanarak daha hızlı ve kararlı bir kablosuz internet bağlantısı sağlar. Router Sinyal Güçlendirici, kablosuz internet bağlantınızın menzilini genişletmek ve sinyal gücünü artırmak için kullanılan bir cihazdır. Bu cihazlar, kablosuz internet bağlantınızın gücünü artırmak için kullanılır ve evinizin veya ofisinizin her köşesinde daha güçlü bir sinyal almanıza yardımcı olur.
Router Modem, bir modemi ve bir router'ı bir arada bulunduran bir cihazdır. Bu cihazlar, internet servis sağlayıcınızdan (ISS) internet sinyalini alarak bu sinyali evinizde veya ofisinizdeki kablosuz cihazlarınıza iletmek için kullanılır. Router Modem'in kolay kurulum, uygun fiyat ve depolama alanı, işlevsellik gibi avantajları vardır. Bir modem ve bir router'ın birleşimi olduğu için kurulum işlemi oldukça kolaydır. Genellikle ISS tarafından sağlanan talimatlarla birkaç adımda kurulum yapılarak internete kolayca bağlanabilirsiniz. Aynı zamanda daha az yer kaplar. Bu, evinizde veya ofisinizdeki alanı daha iyi kullanmanıza olanak tanır. Bu, ayrı ayrı bir modem ve bir router satın almaktan daha uygun fiyatlı bir seçenek olabilir. Modem özellikleri ile internet sinyalini alır ve router özellikleri ile bu sinyali kablosuz cihazlarınıza ileterek internete bağlanmanızı sağlar. Cihazlarınız için arabunu’an router önerisi alabilirsiniz.
Hesaplı Router Fiyatları
Router fiyatları, farklı kategorilerde ve özelliklerde geniş bir yelpazeye sahiptir. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun modeli seçmek için özelliklerini karşılaştırmak ve araştırmak önemlidir. Hesaplı modelleri arabunu aracılığıyla karşılaştırabilir ve router satın alabilirsiniz.