Her An Yanınızda Olan Elektrik Üretici: Jeneratör
Günümüz dünyasında artık neredeyse her ürün, elektrik yardımı ile kullanılır. Birçok ürünü çalıştırmak için enerji gerekir. Bu eşyalar, birçok yenilebilir veya yenilenemez enerji kaynağı ile çalıştırılır. En çok kullanılan enerji türü olan elektrik, yenilenemez enerji kaynakları olan petrol ve kömür gibi maddelerin yanı sıra güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklardan da elde edilen bir enerji türüdür. Elektrik enerjisi ağırlıklı olarak termik, hidroelektrik ve nükleer enerji santrallerinde üretilir. Elektrik enerjisi üretiminde mekanik veya kimyasal enerjiyi dönüştürebilecek bir alet gerekir. Enerjinin kaynağına göre su türbinleri, rüzgar türbinleri, benzinli motorlar veya buhar türbinleri kullanılabilir. Türbinler, sıvı veya gaz halde olan bir maddenin kinetik enerjisini mekanik enerjiye çevirir. Bu kapsamlı, büyük termallerin yanı sıra soğan ve patates gibi gıdalardan veya çöplerden de elektrik üretilebilir. Çöpten elektrik üretmenin yolu, çöplerin çözünmesi için kullanılan metan gazından geçer. Türkiye'de 2020 yılında 290,8 milyar kw elektrik tüketilirken 2021 yılında 327 milyar kw elektrik tüketilmiştir. Evlerdeki aydınlatma sistemleri, beyaz eşyalar, dijital eşyalar, şarj aletlerinin tamamı elektriğe bağlıdır. Aynı şekilde ofis veya fabrikalarda kullanılan otomatların, büyük makinelerin tamamı elektrik ile çalışır. Gün geçtikçe daha fazla kullanılan bir enerjidir. Durum böyle olunca bazı durumlarda kesinti yaşanabilir. Ülkenin dört bir yanına, her köşesine giden bir enerji bazı durumlarda aksaklık yaşatabilir. Bu yüzden jeneratör bu aksaklık yaşansa bile anında çözüm sunmayı vaat eder. Jeneratör nedir? Hareket enerjisini, elektrik enerjisine çeviren eşyadır. Kesinti sırasında günlük işlerin aksamamasını sağlar.
Jeneratör Nedir ve Nasıl Çalışır?
Jeneratör modellerinin çalışma prensibi şöyledir: " Elektrikli motorların çalışma sistemi ile tıpatıp aynıdır. Çalışmaları için manyetik kuvvet gereklidir. Ürünün içinde akım oluşması gerekir. Akımın oluşması da manyetik alan içinde bulunan ve sürekli dönen bir bobine bağlıdır. Burada dönmesi ile elde edilen elektromotor kuvvet ile birlikte akım tellerden geçer. Akımın oluşması için otomatik jeneratörlerin içinde bazı parçaların bulunması gerekir. Bunlar: Gövde, pervane, fırçalar, kapaklar, endüvi ve bobindir. Endüvi, dönen parçadır. Bobinler, elektrik enerjisi için manyetik alan oluşturur. Ürün çalışırken çok fazla ısınır ve bunu önlemek için pervaneler kullanılır. Akımı yöneten iletken parçalar, bataryayı doldurarak elektrik yükünün ve akımın cihazlara gönderilmesini sağlar. Bu ürün yenilenemez enerji kaynakları ile çalışır. Petrol, doğal gaz gibi kaynakların yanı sıra dizel de çok kullanılan bir enerji kaynağıdır. Dizel ile çalışan türlere dizel jeneratör denir. Çevre kirliliğini azaltmak için dizel-su kaynağı da gün geçtikçe yaygınlaşmıştır. Kesinti olduğu zaman bu ürünün içinde bulunan transfer anahtarı kesinti olduğunu algılar ve motor otomatik olarak çalışır. Kesinti bittiği zaman ise otomatik olarak algılayarak transfer anahtarı kendini durdurur. Ürün bir süre daha çalışır ve daha sonrasında kendini kapatır. Bütün bu işlem 30 saniye içerisinde tamamlanır. Bu ürün basit bir ürün olmadığı için kullanırken titiz olmak gerekir. Herhangi bir durum facia denilebilecek sonuçların doğmasına sebep olabilir. Bu yüzden bu eşyayı kullanırken dikkat etmeniz gereken hususlara değinmek gerekir. Öncelikle bu eşyayı kullanırken tüketilen yakıt miktarına dikkat etmeniz gerekir. Yakıt takviyesi yaparken de cihazın tamamen soğuk ve kapalı bir biçimde olması gerekir. Aksi takdirde sıcak bir motorla birlikte yakıt tutuşabilir ve sonrasında alev alabilir. Ayrıca uzun süreli kullanımlarda yakıtların depolanması ve temiz bir ortamda saklanması da çok önemlidir. Bu cihazdan çıkan elektrik enerjisini kablolar yerine aktarma anahtarı ile kullanmanız gerekir. Kablolar, güvenlik konusunda risklidir. Aktarma anahtarı sayesinde akımlar daha dengeli bir şekilde yayılır. Ayrıca bu ürün özellikle yenilenemez enerji kaynakları ile çalıştığı için doğaya karbonmonoksit gibi zehirli gazlar yayar. Bu yüzden bu ürünleri yaşam alanlarının dışında tutmak gerekir. Egzozundan çıkan dumanların da pencerelerden uzak olması iyidir. Bu ürün ayrıca su ile hiçbir şekilde temas ettirilmemelidir.
Jeneratör Çeşitleri
Bu ürün çok fazla ihtiyacı giderir. Bu yüzden de kullanım alanlarına göre farklı farklı türlere ayrılır. Bazı türlerin taşınması, bazı türlerin de çok fazla akım üretmesi gerekir. Bu yüzden her ihtiyaca cevap veren ürünler üretilir. Jeneratör çeşitleri, akım türüne göre veya yakıt tipine göre ayrılır. Akım türleri için sadece iki tip ürün vardır. AC ve DC diye ayrılır. AC biraz daha kısa süreli kullanım için uygundur. Ev için jeneratör tiplemesine uygundur. DC ise kesintisiz bir akım sunar. Bu yüzden küçük jeneratör kullanmayan büyük sanayi için daha uygundur. Yakıt türlerine göre ise benzinli jeneratör çok fazla yaygındır. Güç kaynağı olarak içerisinde benzinli bir motor kullanılır. Voltaj ayarlarının bazı durumlarda farklı olması sebebiyle fırçalı ve fırçasız diye ayrılır. Taşınması bazı türlerde daha kolaydır ve sessiz jeneratör özelliği taşır. Bu yüzden kamp ve piknik gibi açık alanlarda kullanılabilir. Portatif jeneratör ise en kolay taşınan üründür. Benzin, dizel veya doğal gaz ile çalışır. Ve aynı çalışma prensibi ile güç kaynağı oluşturur. Ev tipi jeneratör kadar küçük yapıdadır bu yüzden çok kolay taşınır. Mobil jeneratör ise daha çok medya sektöründe kullanılır. Canlı yayın araçları, dizi-film setlerindeki ekipmanların güç kaynağıdır. Geniş kasalı bir arabanın içinde bulunur ve bu araba yardımı ile her yere kolaylıkla taşınır. Şarjlı jeneratör ise evlerde çok fazla kullanılır. Kullanım mantığı powerbank ile tıpatıp aynıdır. Çok küçük bir yapıdadır ve önceden tamamen şarj etmeniz halinde elektrik kesintilerinde yanınızda taşıyabileceğiniz bir alet konumuna gelir. Bu yüzden yakıtsız jeneratör özelliği taşır. PC için jeneratör kullanılırsa özellikle evden çalışanlar için bu jeneratör modeli hayat kurtaran türdendir. Evde kullanılan eşyaların yaktığı elektriğe göre ve kullanım süresine göre bir süreliğine de olsa sizi idare eder.
Jeneratör Fiyatları
Bu ürün, oldukça farklı kullanım alanlarına hizmet eder. Kocaman üretim fabrikalarına da hizmet eder. 50-60 metre olan bir eve de hizmet eder. Bu yüzden farklı boyutlarda birçok türde, birçok yakıtta ürün üretilir. Bu cihazlardaki fiyat aralığı da oldukça fazladır. Genel olarak jeneratör küçük olursa fiyatı da o ölçüde azalır. Fakat büyük olursa fiyatı da ona göre artar. Jeneratör fiyatları bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir. Jeneratörün gücü, markası, yakıt türü, taşınabilirlik özellikleri gibi unsurlar ürünün fiyatında belirleyici rol oynar. Küçük boyuttaki ev jeneratörleri genellikle diğer alanlarda kullanılan ürünlere kıyasla daha uygun fiyatlıdır. Ancak daha güçlü, endüstriyel jeneratörlerin fiyatları daha yüksek olabilir. Taşınabilir jeneratörler genellikle ev sahipleri için acil durumlarda güç kaynağı sağlamak amacıyla tercih edilir. Büyük kapasiteli jeneratörler ise işletmeler, sanayi tesisleri ya da inşaat projeleri için kullanıldığında daha maliyetli olabilir. Jeneratör alırken ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun olan ürünü seçmek oldukça önemlidir. Ayrıca jeneratörün bakım gereksinimleri ve yakıt verimliliği gibi uzun vadeli maliyet faktörlerini de göz önünde bulundurmak önemlidir. Avantajlar ve kampanyaları Arabunu.com'dan inceleyebilirsiniz. İhtiyacınıza ve cebinize uygun ürünü seçebilirsiniz.